De ce se întorc oamenii la țară?

Tot mai des apar articole de business în care se relatează poveşti ale unor tineri care îşi lasă job-urile şi încep mici afaceri la țară. Practic, pentru ei lucrurile se schimbă radical, şi ei o simt din plin.

Tot mai des vedem în jur cum oamenii plecați în străinătate de mai mulți sau mai puțini ani, se întorc. Apoi observăm pensionarii. Aceştia de obicei îşi anticipeaza mutarea, îngrijidu-se de casa părintească rămasă singură.Desigur, mai sunt şi cei care nu pleacă, primindu-i pe cei care vin.

Dar de ce se întorc totuşi oamenii la țară?! Ce le lipseşte?

Ritmul mai puțin alert, conexiunea cu oamenii, descoperirea tradițiilor şi a sinelui, dorința de a face ceva cu însemnătate spirituală, ar fi răspunsul în primul caz. Alteori, se observă că străinătatea îți dă, dar îți şi ia multe. Fiecare făcându-şi bilanțul, ia o hotărâre. Unii dintre aceştia se întorc, încercând să aducă cu ei o schimbare a mentalității şi a traiului zilnic.

„Pensionarii urbani”, sunt motivați de nepregătirea societății de a-i reintegra, de a-i face să se simtă utili. Astfel, unii dintre ei renunță la confortul blocului şi îndrăznesc să însuflețească casele care le cunosc copilăria şi tinerețea. Şi în acest caz, ei îşi asumă un risc. Satul le oferă libertatea de care au nevoie, muncă şi agitație zilnică, dar le şi cere. Procesul de reintegrare durează in funcție de om şi vecini. 😊Încă nu am învățat ca popor că resursele trebuie exploatate cât încă au de oferit. Aşa şi cu această categorie socială care a găsit în sat o optiune de socializare,de ocupare a timpului liber şi chiar o fugă de singurătate.  De multe ori pensionarii încearcă să le ofere generațiilor din urmă sfaturi şi îndrumare in urma experienței dobândite.

Din aceste motive se întorc oamenii la țară. Dar fiecare îşi cunoaşte răspunsul în suflet. Satul îi primeşte, îi aşteaptă cu dor. Puntea între generații se construieşte cu fiecare dintre noi. Satul dăinuie şi îşi duce poveştile prin timp dacă noi le creăm şi le descoperim pe cele uitate. Dacă suntem suficient de înțelepți să luăm ce e mai bun din fiecare!

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.