Acasă – un cuvânt care aduce fiecăruia dintre noi o emoţie in suflet şi multe amintiri…
Acasă pentru mine inseamnă Teleorman, Plosca… locul in care m-am născut şi format. Aici am rostit prima dată cuvântul ,,mamă”, aici am descoperit sunetele pământului. Rădăcinile mele sunt adânc înfipte în Teleormanul lui Preda. Atât cât ţine de mine, încerc să susţin tradiţia locului natal şi să înmulţesc amintirile pe care mi le oferă.
,,Acasă pentru mine înseamnă în comuna Plosca, Teleorman. Este judeţul lui Moromote, satul lui Liviu Vasilică… un loc tocmai bun pentru a fi liber.
Plosca se învecinează la nord cu satul Părul Rotund, sat care face parte din comuna Nenciuleşti, la est cu comuna Buzescu, la sud cu comuna Bogdana şi la vest cu comuna Peretu. Aflându-se la o distanţă relativ mică faţă de Alexandria, precum şi faţă de Roşiorii de Vede, ambele municipii sunt importante centre comerciale, economice şi sociale pentru comună. Aici îşi vindeau ploscenii produsele agricole la negustorii de cereale, iar în piaţă şi obor îşi vindeau animalele şi păsările care depăşeau nevoile de consum ale acestora. Conform recensamantului din 2011, populatia comunei este de 5900 persoane.
Legenda spune că:
Numele comunei Plosca vine de la o cârciuma de pe str. Gării de acum, care avea ca firmă o adevărată ploscă găsită pe malul râului Vedea îngropată de un cioban la rădăcinile unui boj- acea ploscă era plină cu galbeni de aur şi arginţi, puşi de cioban care a fugit din calea năvălirilor turci în vremea lui 1800. Pe atunci, pe aici, prin sudul ţării trecea un drum al poştalionului pe lângă Codrul Vlăsiei care se întindea dincolo de Bucureşti. Turcii pentru a-l străbate, trebuiau să-şi facă drum cu săbiile şi de aceea au denumit acest loc ,,Deli-or-man”- pădure de nepătruns, fiind latinizat numele mai târziu –Teleorman- prin 1100….”
Fragment „Punte intre generatii”, anul 2013
Ok
ApreciazăApreciat de 1 persoană