Toleranță. Până când?

,,Prosti,dar mulți!” -raspundea Lăpușneanu când îi  spunea lui Motoc: ,, du-te de mori pentru binele moșiei dumitale „.

Si iata-ne acum. Masa de oameni e revoltată pentru a n-a oară. Scandează. O parte, desigur. Ca un foc ce mocneste și la fiecare adiere se înalță. Însă, din nefericire, pierdem vieții. Pe drumuri, în spitale, în case dărăpănate, lângă noi… Pierdem, si oamenii nu sunt de înlocuit. Doar că peste amintirea lor se așterne tăcerea.

Revenind la Lăpușneanu, privim cum curg demisiile. Acea moarte demnă de odinioară înseamnă azi schimbarea funcției. Lașitate. Neasumare. Politic.

Ca niste ulii vin toti, ca si cand ar fi campanie electorală și își refac jocurile. Profită. Invinovatesc. Pasează. În fata durerii colective rămân nepătrunsi.

Masa de oameni a ramas in continuare considerata proasta. Însa ei-oamenii, încep a înțelege câtă putere au când sunt uniti. Si cum pot grăbi amânări,răsturna decizii.

Toleranta. Încă o avem și ea vine dintr-un bun simț al generațiilor care cred în omenie. Însă lucrurile s-au precipitat. Și pe undeva greșim.

Poate când toleram mizeria fizica dar si spirituală de lângă noi, oamenii puși în funcții care îi depășesc- semidocții, neimplicarea. Așteptarea ca lucrurile sa fie facute de alții.

Ne terifiaza când ne dăm seama de rădăcinile pe care Răul le face în România. În instituții,în conștiința si mai ales, in sufletul oamenilor.

Toleranta trebuie să existe. La fel si limita ei. Pentru că nu mai trebuie aplaudati si ovationati oamenii când greșesc, de frică. Nu mai trebuie lasati sa ascundă mizeria sub pres. Pentru că nicio funcție nu e pentru totdeauna. Si cei care se tin cu mana de scaun, simt zguduirea ce vine din partea celor multi.

Aveti curaj! Implicati-va! Fiti oameni care cauta dreptatea! Faceti tot ce depinde de voi să fie mai bine prin locurile prin care treceți.

Și nu uitați de Dumnezeu. Pentru că de la El vine puterea noastră- a celor mulți.

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.